(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka artykuł przedstawia instytucję cenzury i opisuje akcję „oczyszczania księgozbiorów”, czyli wycofywania z bibliotek książek, które znalazły się na tzw. listach „purgacyjnych”. Omówiona została recepcja twórczości Melchiora Wańkowicza w Polsce Ludowej i wskazano powody niechęci władz do osoby pisarza i jego tekstów. Reportażysta został przedstawiony jako pisarz niepokorny, skazany przez ówczesne władze na „pisarski niebyt”.