(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł dotyczy prywatnej korespondencji Melchiora Wańkowicza do żony Zofii z lat 1914–1968. Analiza listów pozwala na ukontekstowienie biogramów Kinga i Królika dzięki wykorzystaniu informacji zawartych w małżeńskim dialogu epistolograficznym, w tym na uszczegółowienie tożsamości przyjaciół, krewnych i sąsiadów oraz ponderabiliów dotyczących miejsc i zdarzeń. Przede wszystkim listy rzucają nowe światło na życie pisarza, na niektóre fakty dotyczące twórczości autora Ziela na kraterze. W przywołanej korespondencji na uwagę zasługuje zwłaszcza niezwykle autentyczna uczuciowo-emocjonalna relacja, która łączyła małżonków.