(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł został poświęcony związkom Melchiora Wańkowicza ze Śląskiem, zwłaszcza w okresie przedwojennym, kiedy autor Na tropach Smętka często przyjeżdżał do Katowic i innych śląskich miast oraz składał przyjacielskie wizyty Zofii Kossak w Górkach Wielkich, Gustawowi Morcinkowi w Skoczowie i odwiedzał w Katowicach dyrektora kopalni „Gische” Władysława Michejdę. Omówiono reportaże z tych podróży oraz książkę Dzieje rodziny Korzeniewskich, poświęconą przyjaciołom odwiedzanym przez pisarza podczas pobytu w Katowicach, których tragiczny los dopełnił się podczas II wojny światowej.