(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka zestawia dwa utwory wydane w 1947 roku: Hubalczyków Melchiora Wańkowicza i Ścieżkę pajęczych gniazd Italo Calvino. Omawia je w kontekstach literackich i historycznych, uwzględniając ponadto biografie autorów i okoliczności powstania dzieł. Oba teksty stanowiły odpowiedź na aktualne zapotrzebowanie czytelnicze i interpretowane były jako bezpośrednie świadectwa doświadczeń wojennych. Chociaż wywodzą się z tej samej tradycji epickiej, to reprezentują jednak inne gatunki literackie; rożni je także sposób narracji, przedstawienia bohaterów, a także ostateczna wymowa moralna.