(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Tekst poświęcony został analizie tytułów utworów Melchiora Wańkowicza. Zwrócono uwagę na budowę tytułów, które przybierać mogą formę wypowiedzeń zdaniowych bądź niezdaniowych (oznajmień, zawiadomień). Dokonano także podziału tytułów ze względu na dominujące funkcje, jakie pełnią w relacji do tekstu: wyróżniono tytuły informacyjne (wskazujące bohaterów jednostkowych lub zbiorowych, miejsce, sytuacje) i metaforyczne (przyciągające uwagę czytelnika i zachęcające do zabawy intelektualnej). Konwencje, w jakich tytuły zostały sformułowane, świadczą o inwencji pisarza, jego twórczym podejściu do języka i wykorzystywaniu środków stylistycznych w sposób zarówno funkcjonalny, jak i efektowny.