Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich w województwie katowickim. Skrót referatu wygłoszonego na sesji popularnonaukowej w dniu 11 maja 1987 roku z okazji 70-lecia SBP i 50-lecia Koła Śląskiego. (Książnica Śląska, 2025)
Abstrakt