Recepcja wydawnicza twórczości Melchiora Wańkowicza po roku 1989 (Książnica Śląska, 2025)
Celem artykułu jest omówienie z perspektywy bibliologicznej obecności twórczości Melchiora Wańkowicza na rynku wydawniczym po roku 1989, w którym zapoczątkowano gruntowne przemiany wszystkich aspektów funkcjonowania państwa polskiego. Uwzględniając wpływ wprowadzonych reguł wolnorynkowych na politykę oficyn wydawniczych, skoncentrowano uwagę przede wszystkim na losach najważniejszego tekstu w dorobku pisarza, czyli reportażu o walkach polskich żołnierzy w 1944 roku o Monte Cassino. Scharakteryzowano poszczególne edycje dzieła, w tym ich oprawę graficzną. Osobą część artykułu poświęcono seriom i cyklom, w ramach których publikowano teksty Melchiora Wańkowicza. Nakreślono również perspektywy badawcze, obejmujące analizę zagadnień poszerzających stan badań nad recepcją wydawniczą twórczości „ojca reportażu polskiego”.