Z Melchiorem Wańkowiczem w podróż „tędy i owędy” (Książnica Śląska, 2025)
Przedmiotem artykułu są reportaże Melchiora Wańkowicza. Pełne dygresji, osobistych refleksji i anegdot, stanowiły złożoną opowieść o świecie, który przemijał, a także o ludziach i miejscach, których pisarz napotkał na drodze swego życia. Styl, humor oraz zdolność Wańkowicza do opisywania rzeczywistości w sposób zaskakujący i głęboko refleksyjny powodują, że uważany on jest za jednego z najwybitniejszych polskich twórców XX wieku.