(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł poświęcono pieśniom ludowym z czasów powstań śląskich i plebiscytu, zgromadzonym przez prof. Adolfa Dygacza – etnomuzykologa, folklorystę i publicystę. Teksty utworów powstawały spontanicznie w latach 1919–1922 i śpiewane były do ogólnie znanych melodii. Drukowano je w czasopismach (zwłaszcza „Powstańcu” i „Kocyndrze”), śpiewnikach (w 1921 roku ukazały się: Śpiewnik powstańczy Jana Eichorna oraz Pieśni powstańców górnośląskich Jana Rzymełki) i ulotkach. Stanowią dziś ważny dokument minionej epoki i świadectwo ówczesnych nastrojów społecznych. Główną część artykułu zajmuje charakterystyka ośmiu pieśni ludowych, zamieszczonych na wydanej przez autora płycie Nadstawcie ucha, kochani ludkowie. Wśród nich znalazła się ballada Kajze mi sie podzioł moj synocek miły?, wykorzystana w jednej z symfonii Henryka Mikołaja Góreckiego oraz w filmie Kazimierza Kutza Sól ziemi czarnej.