(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Przedmiotem artykułu jest udział członków Związku Śląskich Kół Śpiewaczych w powstaniach i plebiscycie na Górnym Śląsku. Autorka, opierając się na przechowywanym w Bibliotece Śląskiej rękopiśmiennym zbiorze Materiały do historii śląskich chórów i zespołów śpiewaczych, opisuje początki ruchu śpiewaczego na Śląsku, trudną sytuację związaną z represjami ze strony władz niemieckich, a także podaje przykłady zaangażowania śpiewaków w działania powstańcze i akcję propagandową związaną z plebiscytem.