(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł omawia realizacje sceniczne trzech sztuk autorstwa Kazimierza Gołby: Rekruci, My – Pierwsza Kadrowa oraz Lompa. Dwa pierwsze dramaty odegrane zostały w Teatrze Polskim w Katowicach w 1935 roku, ostatni był ważną powojenną premierą katowickiego Teatru im. Stanisława Wyspiańskiego w czerwcu 1945 roku. Jak zauważa Krystian Węgrzynek, dramaturgiczne teksty Gołby odzwierciedlają jego działalność publicystyczną i stanowią głos pisarza w toczących się aktualnie dyskusjach. W utworach Gołby dostrzec można wpływy teatru epoki modernizmu: dramatu historycznego i naturalistycznego, ale także fascynację teatrem monumentalnym spod znaku Leona Schillera czy Wilama Horzycy.