(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Tekst przypomina jedną z najważniejszych przedwojennych premier katowickiego teatru – Wyzwolenie Stanisława Wyspiańskiego w reżyserii Leopolda Kielanowskiego. Było to wydarzenie szczególne, bo łączyło się ze zmianą nazwy Teatru – nadaniem imienia Wyspiańskiego. Przechowywana w Bibliotece Śląskiej spuścizna rękopiśmienna Leopolda Kielanowskiego oraz dostępna prasa z epoki pozwoliły na dość szczegółowe odtworzenie okoliczności powstania tej wyjątkowej inscenizacji. Głównym bohaterem tekstu jest Leopold Pobóg-Kielanowski, który w latach 1935–1938 pracował w teatrze katowickim i był reżyserem wielu znakomitych przedstawień. Przypomniano też kompozytora Antoniego Żulińskiego (autora muzyki do Wyzwolenia) oraz wybitnego aktora (odtwórcę roli Konrada) – Stefana Czajkowskiego, którego świetnie zapowiadającą się karierę przerwała wojna (zginął w Oświęcimiu w 1942 roku).