(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł opisuje polską prapremierę sztuki Brunona Jasieńskiego Bal manekinów (20 lipca 1957), która była jednym z ważniejszych przedstawień Teatru Śląskiego w Katowicach za dyrekcji Józefa Wyszomirskiego oraz pracą dyplomową i debiutem wybitnego reżysera Jerzego Jarockiego. Autor przedstawia dzieje powstania utworu, historię polskiej prapremiery oraz sytuuje ją w ówczesnym życiu społeczno-politycznym Polski i województwa katowickiego. Przywołane głosy krytyki obrazują niezwykły i nieoczekiwany rezonans społeczny, jaki uzyskało to ważne w dziejach Teatru Śląskiego im. S. Wyspiańskiego przedstawienie.