(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Dom Oświatowy, który od 1934 roku był siedzibą Śląskiej Biblioteki Publicznej, w latach 1945–1957 funkcjonował jako Wojewódzki Dom Kultury i Oświaty Związków Zawodowych. Głównym zadaniem placówki był patronat nad amatorską działalnością artystyczną i oświatową. Bogatą dokumentacją działalności Wojewódzkiego Domu Kultury w latach 1945–1950 jest album fotografii przechowywany w zbiorach Biblioteki Śląskiej (sygnatura G 4285 V). Zawiera on 193 czarno-białe fotografie, które stały się podstawą omówienia prac WDK. W 1957 roku Wojewódzki Dom Kultury został przejęty przez Wydział Kultury Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Katowicach i zmienił siedzibę, a Biblioteka Śląska odzyskała swoje pomieszczenia w budynku przy ulicy Francuskiej 12.