(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł przedstawia dzieje i księgozbiór Biblioteki Polskiej w Ru- munii utworzonej przez Juliana Ksawerego Łukaszewskiego, lekarza i emigranta po powstaniu styczniowym. Biblioteka Polska działała w Rumunii w latach 1866–1892, następnie została przekazana Gór- nośląskiemu Towarzystwu Literackiemu w Bytomiu, przekształcone- mu później w Towarzystwo Przyjaciół Nauk na Śląsku. W 1934 roku biblioteka rumuńska wraz z księgozbiorem TPNS trafiła do Biblio- teki Sejmu Śląskiego i przed wojną opracowano oraz włączono do zasobu tylko jej fragment. Do artykułu dołączono katalog egzempla- rzy o proweniencji rumuńskiej, które po wojnie znalazły się w Zbiornicy Księgozbiorów Zabezpieczonych i zostały opracowane wiele lat później1 .