(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł opisuje powstanie i działalność jednej z ważniejszych polskich instytucji naukowych powołanych do życia na Górnym Śląsku w dwudziestoleciu międzywojennym – Instytutu Pedagogicznego w Katowicach. Przedstawiono najważniejsze cele, zadania oraz organizację Instytutu, który uroczyście zainaugurował działalność 28 października 1928 roku. Szczegółowo opisano najważniejsze wydawnictwo Instytutu – czasopismo pedagogiczne „Chowanna”. Periodyk ukazywał się od 1929 do 1939 roku. Przez pierwsze dwa lata był czasopismem naukowym, teoretycznie opracowującym zagadnienia pedagogiczne, psychologiczne, socjologiczne i kulturowe. Później pełnił rolę popularyzatora i krzewiciela polskiej kultury pedagogicznej oraz przybliżał czytelnikom działalność katowickiego Instytutu Pedagogicznego. Od 1935 roku do czasopisma dołączano regionalny dodatek „Sprawy Szkolne na Śląsku”