(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Ernest Farnik był wielbicielem teatru, przez lata współpracował z Towarzystwem Przyjaciół Teatru Polskiego w Katowicach, zasiadał w komisjach oceniających sztuki ludowe nadsyłane na konkursy literackie, był widzem licznych przedstawień i posiadaczem sporej kolekcji teatraliów. Autorka artykułu analizuje recenzje Ernesta Farnika z sezonu teatralnego 1933/1934 zapisane na egzemplarzach programów teatralnych z jego spuścizny i zestawia je z recenzjami prasowymi publikowanymi w prasie („Polska Zachodnia”, „Polonia”, „Górnoślązak”, „Goniec Śląski”). Przy okazji omawia kondycję ówczesnej sceny teatralnej, opisuje zmiany dokonujące się w teatrze i przypomina szereg postaci związanych z ówczesnym życiem teatralnym i artystycznym na Górnym Śląsku.