(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł prezentuje wyniki badań nad architekturą dedykowaną nowej siedzibie Biblioteki Śląskiej w Katowicach. Podejmowane przez pięć dekad drugiej połowy XX wieku wysiłki, mające na celu pozyskanie nowoczesnego gmachu dla Biblioteki, zaowocowały zbiorem projektów architektonicznych opracowanych przez najbardziej zasłużonych dla regionu projektantów, m.in. Juliana Duchowicza, Zygmunta Majerskiego, Tadeusza Łobosa, Juranda Jareckiego, Stanisława Kwaśniewicza i Marka Gierlotkę. Artykuł stanowi uzupełnienie i uporządkowanie wiedzy na temat tych projektów oraz przeprowadza ich syntetyczna analizę stylistyczną.