(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Adela Korczyńska była nauczycielką i harcerką. Przez wiele lat zbierała i gromadziła materiały dotyczące działalności konspiracyjnej kobiet podczas II wojny światowej. Materiały te tworzą obecnie jej archiwum domowe przechowywane w Bibliotece Śląskiej. Autorka artykułu opisuje korespondencję zgromadzoną w tym zbiorze i dokonuje jej podziału tematycznego. Kolejno omawia korespondencję prywatną, listy związane z pracą dokumentalną zbieraczki, oryginalną korespondencję wojenną (grypsy i listy obozowe), pisma związane z przygotowywaniem i publikowaniem tekstów. Artykuł stanowi ciekawe dopełnienie biografii Adeli Korczyńskiej, pokazuje szeroki i rozległy krąg jej przyjaciół i znajomych, a jednocześnie przynosi wiele cennych informacji o jej warsztacie i metodach pracy. Jest też przypomnieniem niezwykłej kobiety, która swe życie poświęciła dokumentowaniu działalności bohaterskich harcerek w dramatycznych latach II wojny światowej.