(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł opisuje najnowszy graficzny nabytek Biblioteki Śląskiej – Tekę wojenną 1914–1915 wykonaną przez uczniów I-szej C. K. Szkoły Realnej we Lwowie pod kier. prof. Chrząstowskiego. Omówiono zawarte w niej litografie uczniów. Przedstawiono postać profesora rysunków Franciszka Chrząstowskiego, inicjatora powstania Teki oraz artystę-pedagoga odpowiedzialnego za proces jej tworzenia. Opisano też znak własnościowy (ekslibris autorstwa Zbigniewa Jóźwika) umieszczony w albumie i wykonany dla warszawskiego bibliofila, kolekcjonera i numizmatyka Lecha Kokocińskiego. Autorka starała się też odszyfrować wpis rękopiśmienny na karcie tytułowej. To ciekawe wydawnictwo jest cennym uzupełnieniem kolekcji bibliofilskiej Romana Chrząstowskiego (syna Franciszka), która znajduje się w zbiorach Biblioteki Śląskiej.