(untitled) (Książnica Śląska, 2025)
W 2023 roku Biblioteka Śląska otrzymała w darze kolekcję fotografii polskiego artysty fotografika Stanisława Michalskiego. Artykuł omawia ten obszerny zbiór (426 fotografii) o tematyce portretowej, socjologicznej i dokumentalnej. W kolekcji znalazły się cykle przedstawiające życie codzienne społeczności romskiej i uczniowskiej, a także zdjęcia dokumentujące odchodzący pejzaż wiejski oraz kadry detalu uchwycone w przestrzeni miejskiej. Tekst opisuje postawę twórczą Stanisława Michalskiego, jego sposób postrzegania i metody pracy oraz umieszcza go na tle dokonań innych fotografików polskich i obcych. Autorka opisuje również ostatni obszar zainteresowań artysty, wyrażający się w pracach z cyklu Symetria oraz autorskiej technice specjalnej – reanigrafii.