„Nie dla chleba ciągniemy do onej Polski”. Wątek powstańczy w pisarstwie Zofii Kossak (PDF 527 KB) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka dokonuje przeglądu twórczości Zofii Kossak pod kątemwystępujących w niej wątków powstańczych. Zwraca uwagę na kreacje postaci historycznych (Wojciech Korfanty, Michał Grażyński),sposób przedstawienia Ślązaków biorących udział w walkach, dynamikę scen batalistycznych i rolę przyrody, będącej tłem opisywanych wydarzeń. Analizuje również znaczenie rzeki Odry (nazywanejprzez Kossak „Matką Odrą”) i Góry św. Anny („Góry ChrystusowejBabci”), a także motywy mogił powstańczych na ziemi śląskiej.