Wyrażenia emotywne i wzbudzające afekty w zbiorze nowel „Insurgenci. Opowiadania o powstaniach śląskich” (PDF 449 KB) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł poświęcony jest analizie środków stylistycznych wybranychutworów ze zbioru Insurgenci. Opowiadania o powstaniach śląskich.Autor przedstawia architekturę znaczeniową i narracyjną tekstóworaz ich potencjalny wpływ poznawczy na czytelników. Wśród zgromadzonych i wydanych przez Bolesława Lubosza utworów wyróżniasię opowiadanie Poli Gojawiczyńskiej pt. Górnoślązaczka. Pozostałe teksty zdaniem autora wpisują się w propagandę polityczną okresuPRL i nie są atrakcyjne dla współczesnego czytelnika