Od powstańczej euforii do goryczy rozczarowania – powstania śląskie według Kazimierza Kutza (PDF 462 KB) (Książnica Śląska, 2025)
Celem artykułu jest omówienie motywów plebiscytowo-powstańczych w twórczości Kazimierza Kutza (ze szczególnym uwzględnieniem filmowego tryptyku: Sól ziemi czarnej, 1969; Perła w koronie,1971; Paciorki jednego różańca, 1979) i refleksja nad nimi w kontekście ewolucji poglądów reżysera. W ciągu lat Kutz uzupełniał bowiempierwotną wizję powstań, wypowiedziami wyrażanymi w formie teatralnej, eseistycznej, literackiej, które wskazywały nie tyle nawet nadokonanie jakiejś zasadniczej rewizji wcześniejszych przekonań, ilena nieustające rozwijanie krytycznego namysłu nad bilansem narodowościowych zrywów oraz nad śląską tożsamością. Autorka dokonuje przeglądu i podsumowania najważniejszych reprezentacji tegotematu przez Kutza reżysera, literata i publicystę.