„Z pieśnią idziemy do Ciebie, Polsko”. Śpiewacy śląscy w powstaniach śląskich i plebiscycie (PDF 3,38 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Przedmiotem artykułu jest udział członków Związku Śląskich KółŚpiewaczych w powstaniach i plebiscycie na Górnym Śląsku. Autorka, opierając się na przechowywanym w Bibliotece Śląskiej rękopiśmiennym zbiorze Materiały do historii śląskich chórów i zespołówśpiewaczych, opisuje początki ruchu śpiewaczego na Śląsku, trudnąsytuację związaną z represjami ze strony władz niemieckich, a takżepodaje przykłady zaangażowania śpiewaków w działania powstańczei akcję propagandową związaną z plebiscytem.