Jak w Domu Oświatowym Bibliotekę Sejmu Śląskiego urządzano (PDF 1,56 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Biblioteka Sejmu Śląskiego w 1934 roku przeniosła się do gmachuDomu Oświatowego przy ulicy Francuskiej 12. Artykuł opisuje, jakurządzano czytelnię, wypożyczalnię i magazyny książek w przestrzeni nieprzeznaczonej pierwotnie na bibliotekę. Tekst przypomina najważniejsze wydarzenia z lat 1933–1934 (np. wizytę dyrektora Ossolineum Ludwika Bernackiego), opisuje projekt Jacka Koraszewskiego,a także przeprowadzkę oraz nową organizację biblioteki przygotowaną przez dyrektora Pawła Rybickiego.