O Pracowni Śląskiej, ludziach, sprawach i wydarzeniach (PDF 1,85 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka opisuje okoliczności powstania Pracowni Śląskiej w Bibliotece Śląskiej w Katowicach w 1962 roku. Czytelnia ta stała się miejscem twórczej pracy i ożywionych dyskusji uczonych z Katowic, Wrocławia, Opola i Krakowa. Prace naukowe prowadzili także kierującyPracownią Alojzy Targ oraz zatrudniona tu Jadwiga Kucianka. Artykuł przedstawia ich działalność zawodową, prowadzoną w trudnychczasach inwigilacji ze strony służb bezpieczeństwa.