W kręgu lwowskich artystów i uczonych. Album autografów Witołda Bartoszewskiego (PDF 2,82 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka przedstawia jeden z najcenniejszych rękopisów Biblioteki Śląskiej w Katowicach – dziewiętnastowieczny Album autografów,należący niegdyś do sekretarza Koła Literacko-Artystycznego weLwowie Witołda Bartoszewskiego. Znajdziemy tu autografy pisarzy,artystów, polityków i uczonych, m.in. Jana Kasprowicza, Marii Konopnickiej, Adama Asnyka i Michała Bałuckiego. Tekst przybliża postać właściciela Albumu i wyjaśnia okoliczności powstania poszczególnych wpisów.