Księgozbiór Biblioteki Polskiej w Rumunii w zbiorach Biblioteki Śląskiej (PDF 1,66 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł przedstawia dzieje i księgozbiór Biblioteki Polskiej w Ru- munii utworzonej przez Juliana Ksawerego Łukaszewskiego, lekarzai emigranta po powstaniu styczniowym. Biblioteka Polska działaław Rumunii w latach 1866–1892, następnie została przekazana Gór- nośląskiemu Towarzystwu Literackiemu w Bytomiu, przekształcone- mu później w Towarzystwo Przyjaciół Nauk na Śląsku. W 1934 rokubiblioteka rumuńska wraz z księgozbiorem TPNS trafiła do Biblio- teki Sejmu Śląskiego i przed wojną opracowano oraz włączono dozasobu tylko jej fragment. Do artykułu dołączono katalog egzempla- rzy o proweniencji rumuńskiej, które po wojnie znalazły się w Zbiornicy Księgozbiorów Zabezpieczonych i zostały opracowane wiele latpóźniej1.