Rola Śląskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego (1929–1939) w popularyzacji wiedzy o przeszłości Śląska (PDF 7,81 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Śląski Oddział Polskiego Towarzystwa Historycznego powstał w 1929roku z inicjatywy wojewody śląskiego Michała Grażyńskiego, historyka Romana Lutmana oraz naczelnika Wydziału Oświecenia Publicznego w Katowicach Ludwika Ręgorowicza. Głównym celem Oddziału było wspieranie śląskoznawczych badań historycznych oraz popularyzacja wiedzy o przeszłości Śląska. Artykuł przedstawia procestworzenia Śląskiego Oddziału PTH oraz najważniejsze obszary jegodziałalności (odczyty, dydaktyka, prace naukowe). Omówiono takżewspółpracę z innymi instytucjami naukowymi i kulturalnymi Górnego Śląska w dwudziestoleciu międzywojennym (Towarzystwo Przyjaciół Nauk na Śląsku oraz Instytut Śląski) oraz wspomniano udziałczłonków Oddziału w Powszechnych Zjazdach Historyków Polskich.