Agnieszka Gołda, „Gość Niedzielny”. Od tygodnika dla ludu do czasopisma opinii. Rekonesans badawczy (PDF 22,86 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Czasopisma katolickie od początku istnienia miały służyć głównieedukacji religijnej i formacji moralnej, ale też informować o sprawach bieżących z regionu, kraju i świata. Jednym z takich periodyków jest „Gość Niedzielny”, obchodzący w 2023 roku stulecie istnienia. Postanowiono przyjrzeć się jego funkcjonowaniu, by wskazaćzmieniającą się pozycję wydawnictwa. U genezy stała idea czasopisma dla ludu, skierowanego do grona wiernych z diecezji katowickiej,w większości ze środowisk robotniczych. Tygodnik stopniowo, dzięki pracy profesjonalizujących się zespołów redakcyjnych, stawał siępismem o ambicjach opiniotwórczych, docierającym do szerszychkręgów społecznych. W tekście opisano te elementy aktywności„Gościa Niedzielnego”, które sprawiły, że z przedwojennego czasopisma popularnego stał się w ostatnich latach jednym z najpoczytniejszych tygodników opinii.