Od biblioteki sejmowej do biblioteki naukowej. Z kart historii Biblioteki Śląskiej (PDF 6,69 MB) (Książnica Śląska, 2025)
W 1922 roku powstało autonomiczne województwo śląskie, a w październiku odbyło się pierwsze posiedzenie nowej instytucji – SejmuŚląskiego. Na potrzeby posłów utworzono podręczny księgozbiórprawniczy, z którego w ciągu kilkunastu lat rozwinęła się bibliotekanaukowa o charakterze publicznym. Posiadała ona duży księgozbiór,w którym główną kolekcję tematyczną stanowiły dzieła związaneze Śląskiem. Jako biblioteka regionalna uzyskała prawo do egzemplarza obowiązkowego z terenu województwa śląskiego.Artykuł przedstawia początkowe lata działalności Biblioteki SejmuŚląskiego, przekształcenie w Śląską Bibliotekę Publiczną i rozwójinstytucji do wybuchu II wojny światowej.