Historia w listach zaklęta. Korespondencja w Archiwum domowym Adeli Korczyńskiej (PDF 2,89 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Adela Korczyńska była nauczycielką i harcerką. Przez wiele lat zbierała i gromadziła materiały dotyczące działalności konspiracyjnejkobiet podczas II wojny światowej. Materiały te tworzą obecnie jejarchiwum domowe przechowywane w Bibliotece Śląskiej. Autorkaartykułu opisuje korespondencję zgromadzoną w tym zbiorze i dokonuje jej podziału tematycznego. Kolejno omawia korespondencjęprywatną, listy związane z pracą dokumentalną zbieraczki, oryginalną korespondencję wojenną (grypsy i listy obozowe), pisma związane z przygotowywaniem i publikowaniem tekstów. Artykuł stanowiciekawe dopełnienie biografii Adeli Korczyńskiej, pokazuje szerokii rozległy krąg jej przyjaciół i znajomych, a jednocześnie przynosiwiele cennych informacji o jej warsztacie i metodach pracy. Jest teżprzypomnieniem niezwykłej kobiety, która swe życie poświęciła dokumentowaniu działalności bohaterskich harcerek w dramatycznychlatach II wojny światowej.