Teka wojenna Franciszka Chrząstowskiego. Z kolekcji graficznej Biblioteki Śląskiej (PDF 4,36 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł opisuje najnowszy graficzny nabytek Biblioteki Śląskiej –Tekę wojenną 1914–1915 wykonaną przez uczniów I-szej C. K. Szkoły Realnej we Lwowie pod kier. prof. Chrząstowskiego. Omówionozawarte w niej litografie uczniów. Przedstawiono postać profesora rysunków Franciszka Chrząstowskiego, inicjatora powstania Teki orazartystę-pedagoga odpowiedzialnego za proces jej tworzenia. Opisano też znak własnościowy (ekslibris autorstwa Zbigniewa Jóźwika)umieszczony w albumie i wykonany dla warszawskiego bibliofila, kolekcjonera i numizmatyka Lecha Kokocińskiego. Autorka starała sięteż odszyfrować wpis rękopiśmienny na karcie tytułowej.To ciekawe wydawnictwo jest cennym uzupełnieniem kolekcji bibliofilskiej Romana Chrząstowskiego (syna Franciszka), która znajdujesię w zbiorach Biblioteki Śląskiej.