Historia regionu siedleckiego w publikacjach wydanych po 2013 r. (PDF 2,67 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Autor przedstawia w szerokim kontekście historycznym publikacjezwiązane z regionem siedleckim. Po rozważaniach na temat regionui regionalizmu opisuje zmiany terytorialne i administracyjne południowego Podlasia. W pierwszej kolejności prezentuje wydawnictwabibliograficzne oraz naukowe czasopisma regionalne. Potem przywołuje prace poświęcone religii, sztuce i najcenniejszym zabytkom.Najwięcej miejsca zajmuje prezentacja publikacji na temat dziejówSiedlec i miast regionu w różnych okresach historycznych: od XVIwieku do czasów II wojny światowej i pierwszych lat powojennych.W centrum zainteresowania autora są publikacje wydawane przezlokalne instytucje (biblioteki, muzea) oraz pasjonatów historii regionalnej.