Cyfryzacja zbiorów regionalnych (PDF 4,80 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka analizuje kolejne etapy rozwoju bibliografii, począwszy odtradycyjnych wersji drukowanych, poprzez bazy danych dostępneonline, aż do bibliotek cyfrowych, które udostępniają nie tylko opisy bibliograficzne, ale również treść zdigitalizowanych dokumentów. Opisuje także prace Miejskiej Biblioteki Publicznej im. HugonaKołłątaja w Dąbrowie Górniczej w zakresie opracowania bibliografiiregionalnej.