Mężowie i żony, czyli uwag kilka o dwu „matrymonialnych” paszkwilach staropolskich z XVII stulecia (PDF 4,64 MB) (Książnica Śląska, 2025)
W artykule przeanalizowano siedemnastowieczne wiersze polskie,których tematem są matrymonialne perypetie staropolskich wdówi wdowców. Bohaterami literackimi utworów są mężczyzna i kobieta, których pierwowzorami byli przedstawiciele znaczących rodówmagnackich XVII wieku. Zauważono, że ta sama sytuacja życiowa(strata kolejnych małżonków i pragnienie wejścia w kolejny związek małżeński) inaczej jest ujmowana w wierszu przedstawiającymbohatera męskiego niż w utworze prezentującym kobietę. Paszkwilna mężczyznę jest łagodniejszy, a kobietę zdecydowanie poniża sięi potępia, co jest związane z normami obyczajowymi, panującymiw patriarchalnym społeczeństwie Rzeczypospolitej szlacheckiej.