Z teki śląskich karykatur Kazimierza Grusa (PDF 36,28 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Artykuł przypomina sylwetkę i twórczość wybitnego grafika i karykaturzysty Kazimierza Grusa, który związany był z prasą GórnegoŚląska w latach plebiscytu, a potem wspierał obóz Wojciecha Korfantego przed wyborami parlamentarnymi w 1928 roku oraz w okresie powyborczym (1929–1930). Opisano rysunki Grusa zamieszczane w dzienniku „Polonia” oraz w redagowanych przez karykaturzystędwóch katowickich edycjach (1928 i 1929) czasopisma satyrycznego„Szczutek”. Część tych rysunków znajduje się w unikatowym, oryginalnym albumie zachowanym w zbiorach graficznych Biblioteki Śląskiej. Wspomniano także późniejsze kontakty artysty ze śląską prasą,m.in. powojennym „Kocyndrem” i tygodnikiem „Panorama”.