Turystyczne pasje doktora Józefa Mayera (1902-1996) w jego twórczości publicystycznej i na fotografiach (PDF 10,93 MB) (Książnica Śląska, 2025)
W 2023 roku Biblioteka Śląska zakupiła bogaty, liczący 440 jednostek, zbiór fotografii z kolekcji Józefa Mayera, zasłużonego pracownika katowickiej książnicy. Był on wytrawnym naukowcem, literaturoznawcą i bibliografem, nauczycielem akademickim, autorem licznych artykułów i opracowań, ale też bibliofilem oraz miłośnikiemteatru i baletu. Zdjęcia, wykonane głównie w latach międzywojennych, dokumentują jeszcze dwie jego pozazawodowe pasje: turystykę i fotografię. W artykule przypomniano postać Józefa Mayeraoraz omówiono jego fascynujące podróże, barwnie opisane w reportażach publikowanych w międzywojennej prasie oraz udokumentowane czarno-białymi fotografiami.