Akcja zabezpieczania bibliotek i zbiorów bibliotecznych w Śląskiej Bibliotece Publicznej w latach 1945–1947 (w świetle dokumentów z Archiwum Zakładowego) (PDF 17,13 MB) (Książnica Śląska, 2025)
Autorka, bazując głównie na dokumentach z Archiwum Zakładowego Biblioteki Śląskiej, opisała udział Śląskiej Biblioteki Publicznejw akcji zabezpieczania bibliotek i zbiorów bibliotecznych w województwie śląskim w latach 1945–1947. Przedstawiła podstawyprawne i organizacyjne oraz uczestników akcji, a także jej przebiegi finansowanie. Opisała efekty niemal dwuletniej działalności w zakresie poszukiwania, odzyskiwania, ratowania przed zniszczeniemi rozproszeniem cennych księgozbiorów przemieszczonych, porzuconych lub opuszczonych na Ziemiach Odzyskanych.