Jerzy Ronard Bujański i jego twórczość (w świetle artystycznego archiwum ze zbiorów Biblioteki Śląskiej) (PDF 4,41 MB) (Książnica Śląska, 2025)
W artykule przypomniano postać Jerzego Ronarda Bujańskiego, aktora, reżysera, radiowca i literata oraz opisano materiały z jego spuścizny, zgromadzone w Zbiorach Specjalnych Biblioteki Śląskiejw Katowicach. W artystycznym archiwum twórcy znajdują się ciekawe zbiory, wśród których dominują maszynopisy autorskie, m.in.opracowania teatrologiczne, wspomnienia, utwory sceniczne (dramaty, libretta operowe i baletowe), teksty radiowe oraz literackie(zarówno prozatorskie, jak i poetyckie). Autorka scharakteryzowałanieznaną dotychczas twórczość tego artysty i omówiła ją pod względem tematycznym, problemowym i gatunkowym. Artykuł uzupełniabiografię Jerzego Ronarda Bujańskiego i informuje o jego nieznanychi niedrukowanych tekstach i utworach.