Fotoreporter wojenny Tadeusz Szumański oraz jego Album z fotografiami z kampanii włoskiej 2 Korpusu Polskiego (Książnica Śląska, 2025)
Autorka przedstawiła fotoreportera wojennego Tadeusza Szumańskiego (żołnierza Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie) oraz jego Album z fotografiami z kampanii włoskiej 2 Korpusu Polskiego zachowany w zbiorach Biblioteki Śląskiej. Opisała zdjęcia ciężkich bitew stoczonych przez polskich żołnierzy pod Monte Cassino, Piedimonte, Ankoną i Bolonią oraz wklejone do albumu pamiątki (naszywki i odznaki). Zwróciła uwagę na specjalne cechy graficzne kolejnych wydań Monte Cassino Melchiora Wańkowicza, a także na umieszczone w nich dedykacje oraz ekslibris przyjaciółki fotografa Xeni Popowicz. Pokrótce opisała też rękopiśmienną korespondencję pomiędzy Tadeuszem Szumańskim, Melchiorem Wańkowiczem i grafikiem-malarzem Stanisławem Gliwą, przechowywaną w zbiorach Biblioteki Śląskiej.
Keywords: Tadeusz Szumański; fotoreporter wojenny; fotografia archiwalna; album fotograficzny; bitwa o Monte Cassino; kampania włoska; II wojna światowa; Stanisław Gliwa; Melchior Wańkowicz; Xenia Popowicz; 2 Brygada Pancerna 2 Korpusu Polskiego; 4 Pułk Pancerny „Skorpion”; Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie